Thursday, March 16, 2006

το βουνό που τους τσάκισε τη ράχη


σκέψεις καθυστερημένου θεατή

- η αρχή της ταινίας μου φάνηκε απλά βαρετή. και με πενιχρότατη δραματική οικονομία, και για το γαμήσι, και για τον μεγάλο έρωτα που γεννήθηκε μεταξύ των δύο αντρών.
- η τουριστικά pretty-pretty φωτογραφία –χωρίς καν την αυστηρότητα του άνσελ άνταμς– πήγαινε χέρι χέρι με την γλυκανάλατη μουσική.
- βρήκα πιο δυνατές τις ‘οικογενειακές’ σκηνές: την σταδιακή διάλυση των δύο ετερόφυλων ζευγαριών, τη σχέση κόρης-πατέρα, την σκηνή με τους γονείς του σκοτωμένου.
- ο φίλος μου ο τ. επιμένει πως η ταινία είναι φτιαγμένη για ομοφοβικούς. δεν ξέρω αν συμφωνώ απολύτως. αλλά πάλι αναρωτιέμαι αν δεν είναι λίγο ύποπτοι οι αφειδείς έπαινοι για τον ‘σκληρό’ [άντρα, εννοείται], με το ‘εσωτερικό’ παίξιμο – δηλαδή αυτόν που ‘υποφέρει’ αγόγγυστα, που δέχεται να συντριβεί η ζωή του επειδή δεν μπορεί να κουμαντάρει αυτό που ζει. συνεπάγεται βεβαίως ότι βρίσκουμε ολίγον ‘λίγο’ τον γκύλενχαλ, λίγο μελό – μήπως εννοούμε ότι βρίσκουμε λιγότερο ‘αξιοθαύμαστη’, ‘αξιέπαινη’, την κάπως παιδιάστικη επιμονή του να διεκδικεί, έστω και μόνο ως φαντασίωση –ιστορημένη αν όχι και ομολογημένη και στους γονείς του ωστόσο!– μια ζωή μαζί γι’ αυτόν και τον αγαπημένο του; μήπως πίσω απ’ αυτές τις κρίσεις ‘ξεχνάμε’ πως ο ‘λιγότερο καλός ηθοποιός’ είναι αυτός που ‘τον παίρνει’ –τρισχειρότερα: ζητάει να ‘τον πάρει’, ‘στήνεται’ στο ‘φιλαράκι’ του, ψωνίζεται στο μεξικό– αυτός που θα ‘ξεχάσει’ τον αγαπημένο του ελπίζοντας πως βρήκε στον νέο γείτονα κάποιον που θα δοκιμάσει μαζί του μιαν άλλη εκδοχή ζωής;
- εντέλει, το γαμήλιο πάρτυ, με το χιούμορ του, το αστραφτερό και συγχρόνως υπανικτικό σενάριο και διαλόγους, παραμένει για μένα η καλύτερη ταινία του ανγκ λη – και η ύπουλα ηθικολογική [‘τσούλα μάνα, ο θεός σου πήρε το παιδί!’] παγοθύελλα, το ‘ετεροφυλόφιλο’ αδελφάκι τούτης ’δω

6 Comments:

Blogger me said...

Εγώ πάλι πίστεψα περισσότερο στον χαρακτήρα του Jake. Καθόλου μελό δεν τον βρήκα όταν ερωτηθείς εάν έχει κάποια καλύτερη ιδέα είπε: 'I did once.' Ισα ίσα, πιο ντόμπρος, πιο γενναίος.

16 March, 2006 15:16  
Blogger sensualmonk said...

συμφωνούμε :-) [tell me something i didn't know ;-)]

16 March, 2006 16:00  
Blogger sensualmonk said...

και ακόμα παραπέρα [ως συνήθως]: http://diastaseis.blogspot.com/2006/03/t.html
[thanx 2 heimkurst for pointing it out]

16 March, 2006 16:22  
Blogger m.hulot said...

η παγοθύελα παρά την ύπουλη ηθικολογία [και το φρικτό τέλος] ήταν πολύ καλύτερη ταινία, πάντως. το θέμα του danna παίζει μέσα στο μυαλό μου κάθε φορά που ανεβαίνω σε ποδήλατο. νομίζω ότι και για μένα το γαμήλιο πάρτι είναι η κορυφαία του.
----[ ]----

18 March, 2006 14:31  
Blogger mauvais garçon said...

ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!

03 April, 2006 17:22  
Blogger sensualmonk said...

[χέστα πρυσόστομε;]
;-)

05 April, 2006 15:37  

Post a Comment

<< Home